Naturskyddsföreningen - Karlstad

Hem
Landskapsbeskrivning
Landskapets Historia Del1 Del2
Alsterdalen
Trangärdsängarna I2
Knappstadviken
Sörmon
Herrön
Naturstigen I2
Universitetsskogen
Tyrterrängen
Jäverön
Gubbholmen
Mariebergsskogen

 

 

Herrön

 

 "Herrön" är ett ganska stort begrepp. Ibland kallas delar av området också "Björknästorp". Här ska vi ta upp området mellan Vänern och järnvägen samt väster om vägen mot färjeläget.

  

Fåglar

Området har ett fågeltorn på sydsidan av våtmarken. Herrön har ett gammalt rykte som fågellokal, men kvaliteten har varierat en del under åren. Av fåglar som brukar dyka upp kan nämnas rördrom, trana, kricka, gulärla, sävsparv, rörsångare, stjärtmes, skäggmes och på vintern grå- och grönsiskor. 1987 fanns en karolinasumphöna här, och 2004 påbörjades ett pungmesbo. På senhösten kan man ibland se en varfågel i buskarna.

 

Växter

Även botaniskt är området intressant. Bland mindre vanliga växter kan nämnas ängsnäva (Geranium pratense) utefter vägen, och vid järnvägens banvall bl.a.

blek fetknopp (Sedum hispanicum)

sminkrot (Lithospermum arvense)

och den mycket exklusiva kalbinkan (Erigeron acre ssp. droebachiense).

Vid kanten mot Vänern finns de rödlistade arterna bågsäv (Scirpus radicans) och grönskära (Bidens radiata).

   

Hur kommer jag hit?

Med bil kör man in i Skattkärr och svänger av vid vägvisaren "Jäverön". Man passerar järnvägen och fortsätter över våtmarken. Strax innan backen mot den högre, södra delen av Herrön finns en parkering.

 

Med cykel kan man ta sig från Karlstadshållet via en cykelväg från Alsters villaområde, så att man undviker E18. Utöver bilparkeringen kan man förstås ta sig förbi bommen på en liten väg som går parallellt med järnvägen på sydsidan, så att man bekvämt kommer åt växterna på banvallen.

 

Med buss kan man resa till Skattkärr med Länstrafikens busslinje 501 och gå av ungefär vid vägvisaren "Jäverön" och gå söderut mot Vänern. Snett emot parkeringen går en spång ut mot fågeltornet. Det är i princip möjligt att promenera runt hela området, men då behövs stövlar!

 

Författare: Gunnar Björndahl

Webbansvarig: leif.loevstroem@spray.se © Naturskyddsföreningen i Karlstad 2014

Sidan uppdaterades senast 14/08/01